De Great Pacific Garbage Patch is meer dan alleen een wervelende draaikolk van plastic in de Grote Oceaan. De plastic soep is door de jaren heen uitgegroeid tot een ecosysteem met verschillende zeedieren die zich aan het afval vastklampen.

Wetenschappers die het beruchte afvaleiland bestuderen, hebben tientallen zeedieren gevonden die in de plastic soep wonen, zo blijkt uit een studie die maandag is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution.

Wetenschappers vonden 46 soorten ongewervelde dieren die op het afval leven, waarvan de meerderheid soorten zijn die gewoonlijk alleen langs de kust worden aangetroffen en niet midden in de open oceaan. Onder de wezens bevonden zich sponzen, oesters, anemonen, schaaldieren, zeepokken en wormen.

De Great Pacific Garbage Patch verwijst naar de plastic soep in de Grote Oceaan waar drijvend afval zich concentreert. Het gebied - dat meer weg heeft van een gigantische vuilnissoep dan één aaneengesloten gebied - is het symbool geworden van plasticvervuiling in de oceanen op aarde.

De onderzoekers verzamelden 105 stukken drijvend afval en onderzochten ze op tekenen van leven, waarbij ze uiteindelijk 484 ongewervelde organismen identificeerden. Op meer dan 70 procent van het verzamelde afval leefden kustsoorten.

"We hadden verwacht er enkele te vinden; we hadden alleen niet verwacht ze zo vaak en te vinden en waren verbaasd over de diversiteit", vertelt co-auteur Linsey Haram, postdoctoraal onderzoeker bij het Smithsonian Environmental Research Center, aan The Atlantic.

De bevindingen tonen ook aan dat kustsoorten kunnen overleven in gebieden in de open oceaan.

Volgens de auteurs laten de resultaten zien dat het gebrek aan beschikbaar oppervlak "de kolonisatie van de open oceaan door kustsoorten beperkt, en niet zozeer door fysiologische of ecologische beperkingen zoals eerder werd aangenomen".

De Great Pacific Garbage Patch zijn gebieden van afval in het noorden van de Stille Oceaan. Foto: NOAA Marine Debris Program

"Ze hebben het er goed", zegt medeauteur Matthias Egger, hoofd milieu en sociale zaken van The Ocean Cleanup, aan The Wall Street Journal, over de kustsoorten die van het afval leven. "Dit is echt een verschuiving in het wetenschappelijk inzicht."

De studie signaleert ook dat veel van de kustsoorten samenleefden met dieren die in de open oceaan leven op hetzelfde stuk afval, waardoor soorten die historisch gezien weinig met elkaar in contact kwamen, nu samenleven.

Biogeograaf Ceridwen Fraser van de Universiteit van Otago, die niet bij de studie betrokken was, vertelde The Atlantic: "Als mensen creëren we nieuwe ecosystemen die mogelijk nooit eerder zijn voorgekomen."

LEES OOK: Van eetbare algenverpakkingen tot bioplastic van olijfpitten, dit is hoe 7 startups plasticvervuiling bestrijden